IŞİD'in Hollywood Merakı





Günümüz dünyasında şiddet uygulama araçları gün be gün daha da artıyor ve bu yetmiyormuş gibi şiddet uygulamaları kitle iletişim araçlarında da artan bir şekilde servis ediliyor. Gerçi medyada şiddet uygulamalarını yaygınlaştırma ve normalleştirme süreci çeşitli şekillerde yürütülüyor, ancak son yıllarda kılıç ve hançer gibi bedevi ve ilkel cinayet araçlarının kullanılması yaygın bir şekilde gündeme geliyor ve sinema filmlerinde, dizilerde ve hatta bilgisayar oyunlarında sık sık bu araçlar kullanılıyor. Örneğin Amerika’da 2011 yılında yapılan ve 2014’e kadar beş sezonu ekran edilen Game of Thrones adlı dizinin en belirgin şiddet sahnesi, kafaların kesilmesi ve mızrakların başına geçirilmesi ve bu sahnenin sık sık gösterilmesidir.

 Sanki bu dizinin yapımcılar şiddet sahnelerini art arda ve tekrar tekrar göstererek muhataplarına bu tür sahnelerin normalmiş gibi göstermek istiyor. Bu dizide şiddet uygulayan kişilerse genellikle siyahi ve uzun sakallı kişilerdir. Hayal diyarında yaşayan bu insanlar çeşitli savaşlarda birbirini katlediyor. Bu arada bir çok film eleştirmeni bu dizide gösterilen aşırı şiddet sahnelerinden ötürü yapımcılarına itiraz ediyor, fakat gerçek şu ki Amerika’da sinema ve televizyon şiddetsiz yaşayamıyor. Nitekim son günlerde de çeşitli haber bültenlerinde bu aktörlerin gerçek örnekleri gösteriliyor.

 Bunlar da Hollywood sinemasında olduğu gibi kameraların önünde duruyor ve uzun sakalları ve ellerindeki hançerle acımasızca bir insanın başını kesiyor. Aslında Batı medyasının uygulamalarına bakıldığında, dünyada şiddet ve terörü yaymaya çalıştıkları ve bunu mümkün mertebe Hollywood’un sunduğu reçetelere yakınlaştırmaya çalıştıkları anlaşılıyor.

 Bir süredir IŞİD terör örgütünün yaptığı infazlar internet ortamında yayınlanıyor ve adeta insanları Hollywood eserlerinde göze çarpan sahnelere götürüyor. Ancak bu sahneler en ileri çekim ve yapım teknolojileriyle yapılıyor, fakat IŞİD canileri ise infazlarını aynı Game of Thrones dizindeki gibi yapmaya çalışıyor. IŞİD terör örgütü diğer bir çok terör örgütünün aksine facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ve internetten azami ölçüde yararlanıyor ve ününü de zaten bu ortamlarda yayınladığı video görüntüleriyle kazanıyor.

 Şiddet yanlısı örgüt kendine özgü ticari ürünler üretiyor ve android aplikasyonlarını, profesyonel video klipler ve multimedya ürünlerini sanal ortamda yayınlıyor. Yakındoğu politikaları için Washington müessesesinin uzmanlarından Aron Zelin’e göre IŞİD terör örgütünün propaganda kanadında faaliyet yürütenler, geniş bir ağı oluşturuyor ve aynı zamanda IŞİD’in online sözcüleri gibi hareket ediyor. Bunlar Irak ve Suriye’de IŞİD’in etkili adamları ve örgütün propagandaları için medyaya gerekli olan malzemeyi üretiyor. Habercilik ve dünya genelinden eleman toplamaktan başka IŞİD’in medya kolu çok farklı içerikler de yayınlıyor. Bir yandan kelleleri kesilen cesetlerin görüntüleri, çarmıha gerilen insanlar, toplu infazların ardından yığılan cenazeler, IŞİD’in ürettiği video kliplerin ana temalarını oluştururken, öbür yandan da ünlü çikolata markalarını veya kızarmış tavuk yiyen teröristlerin görüntülerini yayınlayarak örgütten farklı bir imaj sergilemeye çalışıyor. Peki ama bunca farklılığın nedeni nedir?

 Bağımsız uzman Peter Van Ostayn bu ikilemin kasıtlı olduğunu belirtiyor. Ostayn, IŞİD terör örgütü hem sevilen bir örgüt ve hem kendisinden korkulan bir örgüt olmasını istediğini kaydediyor. Örgüt sanal ortamda ve sosyal paylaşım sitelerinde geniş çaplı propaganda yaparak insanlara onları koruyacağı güvencesi vermeye çalışıyor. Gerçi örgüt aynı zamanda onların sözünü dinlemeyenlerin akibeti gösterdikleri video kliplerdeki insanlar gibi olacağını ve kelleleri kesileceğini söylemeyi de ihmal etmiyor.

Amerika’nın Maryland üniversitesi uzmanı Philip Smith ise IŞİD’in böylece örgütün Batı medyasının çıktıları için uygun olduklarını ve hatta onların uyguladığı şiddetin Batı medya tarafından onaylandığını telkin etmeye çalıştığını, çünkü bu ikili birlik olduğunu belirtiyor. Smith IŞİD teröristleri toplum karşıtı insanlar olduğunu ve Batı medyasını kendilerine hayran bıraktığını, nitekim bundan önce batılılar bu tür insanları sadece filmlerde seyrettiğini vurguluyor.

 Bazı uzmanlar IŞİD sırf uyguladığı aşırı şiddet yüzünden Batılı vatandaşların ilgisini çektiğini belirtiyor. Bu yüzden bu teröristler ve cinayetleriyle internet kullanıcıları ve bu canilerin cinayetlerini izleyenler arasında karşılıklı bir bağ oluştuğu söylenebilir. Yani bir yanda yıllarca şiddet uygulamalarını medyada seyreden insanlar şimdi IŞİD canilerinin insanların kafalarını gerçekten kestiğine veya insanları diri diri gömdüğüne şahit oluyor. Boylelikle Yeni yetismekte olan nesil Siddete canilige meyil aliyor bu Tur yazi ve Makalelerin genis kitlelere ulasmasi bu Siddet ve Caniligin yayilmasinin karsisini alacagina inaniyorum.

Yazar : RAHMİ AKAR

Popular posts from this blog

Kali Lİnüx Otomatik İP Değiştirme

Flash Belleği Ram Olarak Kullanma

Ecce Pure Teması İndir